Vóórdat je de schaar in de stof zet…

Je hebt je patroon en je stof klaarliggen en je wilt de patroondelen uit de stof gaan knippen. Laat de schaar nog even liggen, want er zijn een paar dingen die je eerst moet doen.


naai tips & tricks

Was de stof

Je wilt waarschijnlijk snel verder met je naaiproject en het lijkt misschien een saaie onderbreking van je creatieve proces. Maar het is echt een héél goed idee om de nieuwe stof eerst te wassen voordat je de schaar erin zet. Door de stof te wassen krimpt de stof wellicht iets of veranderen de eigenschappen van de stof zoals de valling. Hierdoor kan je kledingstuk te klein of strak worden. Maak er een gewoonte van om de stof die je net nieuw in de winkel of op de markt hebt gekocht meteen als je thuiskomt even in de wasmachine te doen. Het kan je achteraf een hoop frustratie schelen.

naai tips & tricks

Strijk de stof

Als de stof weer is opgedroogd, haal dan je strijkijzer tevoorschijn en strijk alle kreukels uit de stof. Je wil de patroon netjes glad kunnen leggen om er zeker van te zijn dat de maten en vormen die je knipt precies goed zijn.

Strijk altijd eerst op een klein stukje van de stof om de temperatuur van je strijkijzer te testen. Controleer ook meteen of je de eventuele stoomfunctie op je strijkijzer geschikt is voor deze stof en geen glanzende vlekken achterlaat.

naai tips & tricks

Bereid het patroon voor

Knip alle patroondelen met een papierschaar netjes uit. Wist je dat je patroonpapier ook kunt strijken? Wanneer het papier verfrommeld is, strijk je kreukels gemakkelijk glad. Let op: gebruik geen stoom!

Leg de stof uit

Maak de grootste tafel die je hebt leeg en haal er een vochtige doek over, zodat je zeker weet dat er niks meer op ligt wat je stof vies kan maken.

naai tips & tricks

Vouw de stof dubbel in de lengte door de zelfkanten op elkaar te leggen. Vouw de stof met de goede kanten op elkaar. Door de stof te vouwen heb je twee lagen stof, zodat het heel makkelijk is om twee dezelfde delen tegelijkertijd te knippen. Om dat je een stofvouw hebt gecreëerd, kun je ook heel gemakkelijk één symmetrisch deel knippen. Bijvoorbeeld patroondelen die maar voor de helft zijn getekend zoals de meeste achterpanden die tot aan middenachter zijn getekend. Door deze “halve” patroondelen aan de stofvouw te leggen (en deze dus niet door te knippen) heb je na het knippen één heel deel.

 

De goede kant van de stof is de kant waar de stof bijvoorbeeld een print heeft. Je wil deze kant van de stof straks aan de buitenkant van je kledingstuk zien. Het is niet altijd heel duidelijk te zien wat de goede kant is, dus bekijk de stof goed. Het tegenovergestelde is de verkeerde kant van de stof. Je komt de term “goede kanten op elkaar” vaak tegen in naaibeschrijvingen.

 

De zelfkant van de stof zijn de geweven zijkanten van de stof in de lengterichting. 

 

Zorg ervoor de stof zo glad mogelijk op de tafel ligt. Als de stof langer is dan je tafel, dan leg je de stof zo veel mogelijk glad en rol je één uiteinde van de stof netjes op. Zo kun je een paar patroondelen achter elkaar knippen en de rest uitrollen zodra je door het knippen meer ruimte op de tafel krijgt. Controleer wel voor het knippen of alle patroondelen op de stof passen (en houd hierbij rekening met de naadtoeslag.)

Leg het patroon op de stof

Leg de patroondelen bovenop de stof. Ga hierbij zo efficiënt mogelijk te werk. Het is de kunst om alle patroondelen op een zo klein mogelijk stuk stof te krijgen. Van alles wat je over houdt, kun je namelijk weer iets anders leuks maken.

In sommige naaibeschrijvingen staat een tekening hoe de patroondelen op de stof kunnen worden gelegd.

Je kunt indien nodig de stofvouw verschuiven, zolang je maar de zelfkanten parallel aan elkaar laat liggen.

 

Op ieder patroondeel staat meestal een instructie hoe deze op de stof te leggen:

  • “Stofvouw”: Leg deze kant van het patroon precies gelijk met de stofvouw in de stof. Na het knippen heb je een symmetrisch deel.
  • “1x knippen” of “2x knippen”: knip het deel op een enkele laag stof of knip het deel op een dubbele laag stof.
  • “Recht van draad”: deze pijl op het patroon geeft de draadrichting aan. Leg de pijl parallel met de zelfkanten van de stof.

 

Bij asymmetrische kledingstukken moet je goed opletten. Leg de asymmetrische patroondelen (waarvan je er meestal maar één moet knippen) op zijn kop op de stof (dus met de letters en tekens op de stof in plaats van naar boven gericht). De goede kant van de stof ligt immers ook naar beneden.

Soms moeten (er gedeeltes van) patroondelen ook uit versteving/vlieseline worden geknipt. Let bij rekbare vlieseline ook op de draadrichting.

 

Ik stel het op prijs als je me laat weten wat je van deze naaiblog vindt. Je kunt je vragen, aanvullingen of opmerkingen hieronder kwijt. Je kunt ook via het formulier met mij contact leggen.

Nieuwe naaitips direct in je mailbox

* indicates required

Reactie schrijven

Commentaren: 65
  • #1

    Hans (zaterdag, 21 juni 2014 21:47)

    Met de naaimachine omgaan kan ik al langer. Dat heb jaren geleden al van mijn moeder geleerd. Ik gebruik die voornamelijk om broek korter te maken of een kapotte ritssluiting te vervangen, maar deze maand ben ook begonnen om met behulp van een patroon een broek te naaien. Ik was al begonnen voordat ik deze site vond en ik heb ontdekt dat ik het niet helemaal goed gedaan heb. Ik maak de broek af en begin aan een volgende nadat ik eerst nog eens op deze site uw advies en aanwijzingen heb geraadpleegd.
    Dank voor de uitleg.
    Hans. (Ja, een man!)

  • #2

    myriam VH (dinsdag, 15 juli 2014 22:59)

    Naai al paar jaar met hulp van een vriendin maar de fijnere werkjes gaan me nog steeds niet goed af. Ik vind het dan ook spannend om te zien wat ik hier allemaal ga leren. Heb wel al van alles geprobeerd en nog niet echte miskleun gehad.
    alvast prettig dat er iemand is die van ons via het net gaat proberen naaisters te maken. Succes aan ons allemaal

  • #3

    Marleen @De Naaitafel (woensdag, 16 juli 2014 00:11)

    Hans en Myriam, dank voor jullie reactie. En Hans wat leuk voor de verandering weer eens een man tegen te komen op deze blog!
    Stay tuned, the best is yet to come...

  • #4

    Judith (dinsdag, 17 maart 2015 12:27)

    Ik ben net begonnen met een naaicursus. Wat is nou precies de zelfkant van de stof? Misschien een foto toevoegen die het duidelijk maakt? En hoe zie ik wat de draadrichting is?
    Judith

  • #5

    Evelien (dinsdag, 04 augustus 2015 08:27)

    Bedankt voor dit artikel! Ik wilde vanavond beginnen met knippen, had er niet aan gedacht om de stof eerst te wassen, ga ik nu dus snel doen :D

  • #6

    jeannet (zondag, 10 april 2016 15:59)

    Na jaren ben ik nu een broek aan het maken en wist niet meer hoe ik de stof moest leggen.
    Je hebt me geholpen met je drie tips ik hoop dat ik nu een mooie broek maak:)
    dank en groet
    jeannet

  • #7

    Madrie (dinsdag, 26 april 2016 19:43)

    Goede tips.
    Je leert het bijna nergens maar voordat je iets gaat doen moet je de stof eerst wassen [op 30º bijvoorbeeld], centrifugeren, drogen en strijken. Noteer de maten van de stof voordat je het in de wasmachine doet en meet het op nadat het gewassen en gestreken is, en je zal zien dat je een aantal centimeters in de lengte en in de breedte minder hebt, tot wel 4-6%.
    Ook moet je de de losse draden [van de niet-zelfkanten] eerst omslingeren of stop de stof in een hoes [of kussensloop] in de wasmachine, anders verniel je je stof aan de knipkant.
    En als je voor de naaimachine gaat zitten dan moet je je strijkplank en strijkijzer bij de hand hebben.
    Alle naden en kleine onregelmatigheden moet je eerst persen met het strijkijzer alvorens verder te gaan. En dan nog een tip om mooi eigen naaiwerk te krijgen: koop een mooie soepele stof.
    Vele goedkope stoffen zijn zo hard als karton en daar kan niemand iets prettigs van maken.

  • #8

    Desaever Rina (donderdag, 03 november 2016 08:30)

    Ik heb nooit leren naaien maar pruts al heel lang kleren in elkaar ,nooit echt tot mijn voldoening .Nu heb ik me ingeschreven voor een Nederlandstalig cursus en heb enorm veel geleerd .Maar dat je patroon op de verkeerde kant van de stof moest liggen dat wist ik niet dus heb ik weer bijgeleerd en ben zeer gelukkig .

  • #9

    Tineke (vrijdag, 11 november 2016 09:30)

    Super,

    Wilde stof gaan knippen maar had geen idee.
    Nu weet ik hoe het moet!
    Hopelijk op naar correcte uitvoering
    Dank

  • #10

    Astrid de Jong (vrijdag, 19 mei 2017 15:08)

    Ik kom dit zomaar per ongeluk tegen. Wat handig deze tips. Veel wist ik al, maar het is fijn om het nog eens telezen.
    Misschien kom ik nog meer handige tips tegen. Het is al weer een tijdje geleden dat ik zelf kleding maakte dus ik kan wel wat feedback gebruiken.

  • #11

    Janneke (dinsdag, 19 september 2017 18:48)

    Ik heb een half jaar naailes gehad en ik herinner me iets over dat recht van draad. Als de stof op tafel lag moest ik vanaf de rand van de tafel meten, zodat ik een rechte lijn op de stof kon uitzetten. Want volgens mijn begeleidster was de stof, als je die kocht nooit helemaal recht. Ik kan die tip van die tafelrand nergens vinden. Ik weet niet meer hoe het precies ging.

  • #12

    Erlin (woensdag, 07 maart 2018 18:00)

    Ik heb nog een prachtig stukje rekbaar stofje liggen, genoeg voor een strak rokje. Toen ik het stof wilde knippen zag ik staan dat de stof in de breedte moet rekken terwijl het dat eigenlijk in de lengte doet (van origine). Is dit logisch?

  • #13

    Cathy (maandag, 03 september 2018 09:28)

    Waarom zijn de mouwen in patronen voor jasjes altijd mouwen met een onder en bovenmouw? En kan ik daar niet een patroon van normale mouw voor in de plaats doen.

  • #14

    Thea (zondag, 16 december 2018 07:34)

    Bedankt, wat fijn om dit te lezen. Vroeger op school heb ik een jaar naailes gehad , maar dit heb ik niet gehoord. Ik ga het proberen want sta zeker open voor adviezen.
    Leuk om alle reacties te lezen. Succes allemaal!
    Vriendelijke groet Thea

  • #15

    janny nagtzaam (dinsdag, 02 april 2019 20:11)

    ik ha even een vraagje, ik ben mijn patroon voor een langenbroek kwijt, nu heb ik een broek die ik had genaaid uit getornd maar nu weet ik niet meer hoe ik het op de stof moet leggen zo dat ik recht van draad heb. want de laatste keer dat ik er een maakte draaide de pijpen, alvast bedankt janny

  • #16

    Marleen @De Naaitafel (woensdag, 03 april 2019 07:04)

    Beste Janny,
    Het is lastig om het zo zonder afbeelding te omschrijven, maar stel je hebt een rechte broekspijp, dan loopt de recht van draad precies met de broekspijp onder de knie mee. Dus dwars of haaks op de zoom bij de enkel. Waarschijnlijk loopt de taille dan niet helemaal horizontaal maar juist af naar middenvoor en op naar middenachter.
    Hopelijk geeft mijn antwoord je iets meer duidelijkheid. Succes in ieder geval.

  • #17

    Froukje Jonkman (zondag, 28 april 2019 12:51)

    Hoe weet jebij een effen stof wat de goede kant is? Zit de goede kant op de rol altijd aan de buitenkant?

  • #18

    Marleen @De Naaitafel (maandag, 29 april 2019 08:31)

    Beste Froukje,
    Bij een effen stof is het soms wat lastig om te zien welke kant van de stof de goede is. Het is niet zo dat de goede kant altijd op de buitenkant van de rol zit. Soms zit deze ook wel eens aan de binnenkant. Bij sommige stoffen zie je dat het patroon van de weving aan de ene kant anders is dan aan de andere kant. Maar soms is het helemaal niet te zien en maakt het dan ook niet uit welke kant je als goede kant gebruikt.

  • #19

    Greet (dinsdag, 09 juli 2019 22:40)

    Ik ga een pakje maken maat 74/80 staat er. 80 gaat te groot zijn. Mag ik de naadwaarden weglaten zodat het pakje iets kleiner uitvalt

  • #20

    Marleen @De Naaitafel (donderdag, 11 juli 2019 10:22)

    Beste Greet,
    Nee, helaas werkt het zo niet. Je kunt niet zomaar overal de naadwaarde weglaten. Het is een beter om bij het overtrekken van het patroon een nieuwe lijn tussen de patroonlijnen van maat 62/68 en maat 74/80 te tekenen.

  • #21

    Aafje (woensdag, 28 augustus 2019 08:50)

    Ben sinds kort weer gaan naaien, had inderdaad een broek gemaakt met stof die ik niet voorgewassen had.....gevolg dat hij nogal gekrompen is.. dus een hele goeie tip!
    Ik vind ze altijd leerzaam!

  • #22

    Jani (vrijdag, 30 augustus 2019 12:28)

    Een geweldige site, ben erg blij met de uitleg. Vroeger, 55 jaar geleden, zijn wel enkele dingen verbeterd, bv naaimachine, was toen erg blij met de zigzag, Nu heb ik een naai-borduurmachine en coverlock-machine die ook kan overlocken gekocht Echt super. Dankjewel fijne uitleg.

  • #23

    Bea (zondag, 08 september 2019 10:36)

    Duidelijk uitgelegd...veel tips

  • #24

    Sylvia (woensdag, 14 oktober 2020 11:19)

    Ik ga na jaren deze hobby weer oppakken heb er zin in en praktische tips zijn meer dan welkom. Dank je wel daarvoor

  • #25

    Speldje (donderdag, 24 december 2020 12:24)

    Hallo, ik heb een vraagje. Hoe bepaal ik de draadrichting van een stuk stof waarbij geen zelfkant of stofvouw aanwezig is? Ik ben nog volop aan het oefenen en gebruik hiervoor gerecycleerd beddengoed of oude tafellakens, groetjes

  • #26

    Thuraya Thara (vrijdag, 15 januari 2021 19:42)

    Ik wil graag op de hoogte blijven

  • #27

    Elliard Huizing (zaterdag, 16 januari 2021 16:37)

    Dank je!

  • #28

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:42)

    1

  • #29

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:46)

    1

  • #30

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:47)

    1

  • #31

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:47)

    1

  • #32

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:48)

    1

  • #33

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:48)

    1

  • #34

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:49)

    1

  • #35

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:49)

    (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/

  • #36

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:50)

    M0yBeXCc'; waitfor delay '0:0:15' --

  • #37

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:50)

    x61NfgZx' OR 105=(SELECT 105 FROM PG_SLEEP(15))--

  • #38

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:51)

    1'||DBMS_PIPE.RECEIVE_MESSAGE(CHR(98)||CHR(98)||CHR(98),15)||'

  • #39

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:52)

    1

  • #40

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:52)

    1

  • #41

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:53)

    1

  • #42

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:53)

    1

  • #43

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:54)

    1

  • #44

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:54)

    1

  • #45

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:55)

    1

  • #46

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:56)

    1

  • #47

    1 waitfor delay '0:0:15' -- (zaterdag, 13 augustus 2022 18:57)

    1

  • #48

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:58)

    1

  • #49

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:58)

    1

  • #50

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:59)

    1

  • #51

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:59)

    1

  • #52

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:00)

    1

  • #53

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:00)

    1

  • #54

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:01)

    1

  • #55

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:02)

    1

  • #56

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:02)

    1

  • #57

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:03)

    1

  • #58

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:03)

    1

  • #59

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:04)

    1

  • #60

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:19)

    1

  • #61

    Elly van Bochove-Hartog (zondag, 03 september 2023 09:33)

    Goede duidelijk uitleg. Veel aan gehad

  • #62

    Francesca (vrijdag, 01 december 2023 19:25)

    Mooie duidelijke uitleg: hartelijk bedankt!

  • #63

    Jannie van Nappi (vrijdag, 12 januari 2024 16:46)

    Top tips. Ik heb op mijn website nappi.nl naar deze blog verwezen. Mocht je dat niet goed vinden, dan hoor ik het graag.
    Groetjes, Jannie

  • #64

    Catherine (zaterdag, 03 februari 2024 22:09)

    Leuk

  • #65

    Sita (vrijdag, 05 april 2024 19:31)

    Goede uitleg; Ik wil graag op de hoogte blijven.
    Dank u wel!