Online naailes 4: Je eerste rits!

online naailes: etui met rits

Hallo naaisters!

 

In de vorige online naailes maakten we een speldenkussen. Deze week maken we het ietsje moeilijker en gaan we een rits verwerken. We maken een gevoerd etui. Handig om de naaispulletjes die je het meeste gebruikt in op te bergen en altijd bij de hand te hebben.

Wat heb je nodig?

online naailes etui
 • 2 lapjes stof voor de buitenkant en 2 lapjes voor de voering
 • rits in een bijpassende kleur
 • naaimachinegaren in een bijpassende kleur
 • kopspelden
 • stofschaar
 • kleermakerskrijt
 • naaimachine
 • strijkijzer en strijkplank

De grootte van de lapjes pas je aan op de rits. Knip de lapjes net zo breed als de hele rits. De hoogte van de lapjes kun je naar eigen inzicht bepalen. Je bepaalt dus zelf hoe groot je etui wordt.

Rits inzetten

online naailes etui maken

Leg een lapje stof voor de buitenkant van het etui met de goede kant naar boven op tafel. Leg hierop de rits met de goede kant naar beneden. Zorg dat de randen van de stof en de rits precies op elkaar liggen. Leg hierop vervolgens een lapje van de voering met de goede kant naar beneden. Zet vast met kopspelden.

online naailes etui maken

Zet het ritsvoetje op je naaimachine en stik een paar millimeter naast de rits alle lagen op elkaar. Wanneer je je niet verder kunt, omdat je voetje tegen het lipje van de rits zit, dan zet je de naald naar beneden en je voetje omhoog. Doe de rist open, voorzichtig met het ritslipje bij het voetje. Je naait weer verder.

online naailes, etui maken

Het moet er zo uit zien!

online naailes, etui maken

Vouw de stofdelen van de rits weg en strijk mooi plat. Let op: als je rits geen metalen tandjes heeft, strijk dan niet over de tandjes heen. Dan smelten ze namelijk!

Stik op ongeveer 2 millimeter afstand van de stofrand, zodat de stof niet tussen de rits kan komen.

online naailes, etui maken

Herhaal vervolgens alle stappen met de andere lapjes. Het resultaat ziet er zo uit.

Buitenkant en voering op elkaar stikken

online naailes, etui maken

Het allereerste wat je nu moet doen en ook absoluut NIET moet vergeten is om de rits half open te doen. 

Vergeet je deze stap, dan kun je straks namelijk het etui niet meer van de verkeerde naar de goede kant keren en moet je je stiksel weer uithalen.

online naailes, etui maken

Leg de lapjes stof van de buitenkant met de goede kanten op elkaar en de lapjes voeringstof met de goede kanten op elkaar. Zorg ervoor dat de tandjes van de rits richting de voeringkant zijn gevouwen. Dit gaat het makkelijkst als je de naadtoeslag de kant van de buitenkantstof opvouwt. Zet dit vast met kopspelden.

Zet met kleermakerskrijt een streepje net na het begin en einde van de rits.

online naailes, etui maken

Leg een liniaal haaks op de rits over de stof precies bij het teken wat je in de vorige stap met kleermakerskrijt hebt gezet. Geef met krijt een rechte lijn aan. Op deze lijn ga je dadelijk stikken.

online naailes, etui maken

Stik de buitenkant en de voeringkant. Begin bij de lange kant van de voering, een paar centimeter uit het midden. Vergeet niet te hechten. Stik over de rits en helemaal rond, maar stop ongeveer 7 centimeter voor het einde. Door dit gat keer je dadelijk het etui.

online naailes, etui maken

Knip de overtollige naadtoeslag weg. Knip ook een driehoekje weg bij de 4 hoeken. Weet je niet precies wat ik hiermee bedoel? Lees dit dan nog even na in online naailes 3.

Etui keren en gat dicht maken

online naailes, etui maken

Keer nu het etui door het gat in de onderkant van de voering. Vouw de naadtoeslag bij dit gat naar binnen en speld het dicht. Stik het gat dicht.

online naailes, etui maken

Het gat is dicht!

Het eindresultaat!

Ik stel het op prijs als je me laat weten wat je van deze online naailes vindt. Je kunt je vragen, aanvullingen of opmerkingen hieronder kwijt. Je kunt ook via het formulier met mij contact leggen.

 

Lukt het je niet om dit leuke etuitje zelf te maken, kijk dan in de webshop. Hier is het etui te koop!

 

 

Nieuwe naaitips direct in je mailbox

* indicates required

Reactie schrijven

Commentaren: 63
 • #1

  Vera (donderdag, 31 juli 2014 14:10)

  Heerlijk! Klaar en duidelijke uitleg, bedankt :-)

 • #2

  marije groentjes (woensdag, 04 februari 2015 12:13)

  Super duidelijke uitleg en precies wat ik nodig had.

 • #3

  Severine (zondag, 21 juni 2015 13:09)

  Het speldenkussen en de etui zijn prima gelukt! Bedankt voor de duidelijke uitleg met foto's!

 • #4

  Jeanine (zondag, 16 augustus 2015 18:27)

  Het is gelukt, bedankt!

 • #5

  rika (woensdag, 16 december 2015 20:51)

  hallo ik woon in Belgie en ben toevallig op uw side terecht gekomen .ik ben n.l. juist gestart om te leren naaien en ik moet zeggen dat ik blij ben met deze naailessen . ik heb er nu al enkele uit geprobeerd en het is goed gelukt. Ik hoop dat ik ooit een rok ,broek of kleedje kan maken maar ik besef dat ik eerst moet de technieken moet leren. dus hoop ik dat ik met uw webside dit kan leren. mevr wenderickx

 • #6

  Annewieke Stoel (woensdag, 23 maart 2016 21:53)

  Leuk!
  Heerlijk klein projectje waar je binnen een avondje mee klaar kan zijn
  En het resultaat is ook nog eens gelijk goed, netjes en bruikbaar!

 • #7

  Jurgen (vrijdag, 20 mei 2016 01:00)

  Vanuit een oud hemd heb ik, voor de 2de keer dat ik naai, deze etui gemaakt. Het is nog niet echt perfect maar ben wel fier op het resultaat. De uitleg is duidelijk! Ik moest wel echt goed kijken op de kleine foto's maar uiteindelijk toch gelukt :D
  Hoop dat er nog projectjes volgen!

 • #8

  Lobke Röttger (woensdag, 10 augustus 2016 19:30)

  Hi!

  Bedankt voor je leuke post! Het etuitje is prima gelukt! Als mijn tweede ontwerp ben ik er erg blij mee, dankzij je duidelijke uitleg.

  Liefs!

 • #9

  Marith (woensdag, 24 augustus 2016 14:35)

  Wat een superleuke en duidelijke uitleg! Ik ga proberen het etuitje te maken, ik wil namelijk nog een groot etui voor school om mijn rekenmachine e.d. in te doen!
  Liefs Marith

 • #10

  Ash (donderdag, 04 mei 2017 15:46)

  Ik vind het echt niet duidelijk en het is dus ook fout gegaan. Omdat je zegt 'herhaal de stappen'. Dus dit heb ik gedaan! Stof voor de buitenkant met de goede kant naar boven, rits met de goede kant naar beneden, en stof voor de binnenkant met de goede kant naar beneden erbovenop. Heb er ook maar op moeten gokken dat ik nu aan de andere kant van de rits moest. Anyhow, door het opnieuw volgen van de stappen krijg je dus een half binnenstebuiten etui.. geen gezicht!

 • #11

  Inez (woensdag, 23 augustus 2017 16:32)

  Wat een fijne manier van omschrijven. Het enige wat ik lastig vond was het 2e paar lapjes aan de rits naaien. Na wat freubelen ging dat toch goed. Ik ben ontzettend trots op mijn eerste echte naaiwerk.

 • #12

  Eveline (woensdag, 23 augustus 2017 23:21)

  Waauw, ik ben er als beginnende naaister in geslaagd een mooie pennenzak te maken... Bedankt voor deze leuke tutorial!

 • #13

  Petra (vrijdag, 13 oktober 2017 22:22)

  Hee bedankt!

  Mijn tweede echte projectje en best aardig gelukt. De rits zelf zit er aan de uiteinden nog niet echt netjes in. Dat lijntje trekken aan het einde van de rits vond ik lastig punt in de uitleg, wamt je had toch al de rits als maat voor het lapje gehouden. Dus wat gegokt op wat het einde dan wel was. Werkt overigens prima, trekt alleen wat .

  Ik ben trots, dochter blij met mooi zakje met heel leuk patroontje!

  Dank!!!

 • #14

  Laura (zaterdag, 04 november 2017 10:09)

  Leuk zeg, die online naailessen!
  Ik heb eerst de gebruiksaanwijzing van mijn moeders naaimachine gelezen en toen begonnen met jouw les 3 en daarna les 4.
  Super blij met het speldenkussen, ik ben helemaal trots op mezelf. Toen een rits gekocht, stofjes en de etui gemaakt. Ik vond het gedeelte lastig met het vastspelden om de ritstandjes naar de voering kant te krijgen.
  De binnenvoering is iets groter bij mij dan de buitenkant, maar desondanks helemaal trots op mijn 1e etui! Dank je wel!

  Mvg, Laura (34jaar en voor les 3 nog nooit genaaid)

 • #15

  Rudy (zondag, 25 februari 2018 16:35)

  Van een oude theedoek en een te kleine blouse twee prachtige rood-wit geblokte etuis met blauwe binnenvoering gemaakt. De eerste met een schoonheidsfoutje (rits in de 2e ronde niet ertússen maar erónder gelegd....) en de tweede helemaal perfect. Erg leuk project. Heel leerzaam.
  Mijn hindernis: het rondom stikken wilde ik maar niet snappen. Ik dacht rondom op de helft tot de rits. Maar dan zou ik het ritssluitinggat dichtnaaien.... Het duurde even voordat ik snapte dat je helemaal buitenom moet. Dwars over de rits.
  Het is helemaal goed gekomen! Ben er supertrots op. Door naar je volgende oefening.

 • #16

  Linda (woensdag, 10 oktober 2018 03:20)

  Dank je wel voor de duidelijke stap voor stap uitleg! Het maken van de etui is prima gelukt, ben er blij mee.

 • #17

  Irène (vrijdag, 30 november 2018 21:53)

  Dank voor de heldere uitleg! Het etui is na even zwoegen heel goed gelukt :D Wat mij nog zou helpen is om erbij te vertellen wat de steeklengte het beste kan zijn en misschien wat meer duidelijke foto's van het inleggen van de rits en het rondom stikken van de voering en buitenkant. Net als Rudy dacht ik dat ik langs de rits moest stikken!

 • #18

  Anneke (dinsdag, 01 januari 2019 17:37)

  Voor een eerste keer is mijn etuitje best wel goed gelukt! :) Ik heb wel even extra moeten opzoeken hoe een ritsvoetje werkt. Wellicht dat je dit nog kunt opnemen in de uitleg. Maar verder vond ik het een duidelijke uitleg! Dank je wel! :)

 • #19

  Gerja (donderdag, 18 juni 2020 14:56)

  Een zeer duidelijke uitleg! Nu kan ik ook (eindelijk) een tas met een rits maken�

 • #20

  Niki (zondag, 23 augustus 2020 21:44)

  Hoi Marleen,
  Nogmaals dank voor je uitgebreide uitleg. Misschien een gekke vraag, maar waarom zou je de voering en de buitenkant niet op elkaar vastnaaien en dan middels de rits de etui keren zodat de goede kanten aan de buitenkant komen?

  Ik hoop dat het je lukt te antwoorden! :)

  Groetjes, Niki

 • #21

  Mandy (zaterdag, 12 september 2020)

  Mijn eerste etui gemaakt! Heel trots op mezelf als beginnende naaister :) Fijne lessen, ben benieuwd wat er nog meer te vinden is! De rits is alleen niet helemaal mooi gelukt aan de zijkanten... Ik denk dat ik de stap waarbij je "over de rits" moest stikken niet goed heb gedaan. Dat stukje van de uitleg kan misschien dus nog iets duidelijker, maar verder was het goed te doen!

 • #22

  Ikrame Mehraz (woensdag, 27 januari 2021)

  graag tips

 • #23

  Judith (dinsdag, 10 augustus 2021 22:21)

  Hi! Ik heb eerst het speldenkussen uit les 3 gemaakt en blij als een kind! Daarna het etuitje gemaakt. Blij met mijn 2e naaisel. Benieuwd wat de kleine meid ervan zegt. Ze gaat naar groep 3 en moet een etui mee naar school!
  Bedankt voor de heldere uitleg ☺️.

  Groetjes Judith

 • #24

  mieke (woensdag, 02 maart 2022 07:32)

  danke.Heel lief van je dat je dit wil delen!

 • #25

  Erica (zondag, 13 maart 2022 17:07)

  Fantastisch heldere duidelijke uitleg! Dank!
  Ben de oude stofjes van mijn moeder aan het opmaken met nuttige dingen, nog nooit een rits ingezet, met jouw uitleg is het in een uur gelukt. Superleuk om te doen, toppie! �

 • #26

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:22)

  1

 • #27

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:26)

  1

 • #28

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:27)

  1

 • #29

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:27)

  1

 • #30

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:28)

  1

 • #31

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:29)

  1

 • #32

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:29)

  if(now()=sysdate(),sleep(15),0)

 • #33

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:30)

  -1; waitfor delay '0:0:15' --

 • #34

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:30)

  -5 OR 293=(SELECT 293 FROM PG_SLEEP(15))--

 • #35

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:31)

  mnypB6Wa')) OR 908=(SELECT 908 FROM PG_SLEEP(15))--

 • #36

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022)

  1

 • #37

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:32)

  1

 • #38

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:33)

  1

 • #39

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:33)

  1

 • #40

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:34)

  1

 • #41

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:34)

  1

 • #42

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:35)

  1

 • #43

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:35)

  1

 • #44

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022)

  1

 • #45

  0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z (zaterdag, 13 augustus 2022 18:38)

  1

 • #46

  NLMawFqd' OR 852=(SELECT 852 FROM PG_SLEEP(15))-- (zaterdag, 13 augustus 2022 18:39)

  1

 • #47

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:39)

  1

 • #48

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:40)

  1

 • #49

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:40)

  1

 • #50

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:41)

  1

 • #51

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:41)

  1

 • #52

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:42)

  1

 • #53

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:43)

  1

 • #54

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:43)

  1

 • #55

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:44)

  1

 • #56

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:44)

  1

 • #57

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:45)

  1

 • #58

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:45)

  1

 • #59

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:46)

  1

 • #60

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:46)

  1

 • #61

  tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:19)

  1

 • #62

  Esther Davids (zondag, 15 januari 2023 21:30)

  mijn favoriete manier om ene etui te maken, ik pak deze naailes er elke keer weer bij! Top.

 • #63

  Willeke (woensdag, 22 februari 2023 22:18)

  Super leuk deze naailessen! Ik heb pas een machine gekregen van mijn man voor de decoratie van ons trouwfeest, wat goed gelukt is, maar nu wilde ik de machine niet laten verstoffen, dus gezocht naar naailessen en hier terecht gekomen. Jouw uitleg is heel duidelijk, maar ben toch ook even op YouTube gaan zoeken omdat het me niet helemaal duidelijk was, maar met Google ernaast lukt het helemaal prima!