Veelgestelde vragen verzwaringsdekens

Voor wie is een verzwaringsdeken geschikt?

Eigenlijk is een verzwaringsdeken voor iedereen geschikt. Ze worden veel gebruikt door volwassenen en kinderen met problemen bij zowel inslapen als doorslapen. Maar ook als je geen slaapproblemen hebt, is het liggen onder een verzwaringsdeken heerlijk ontspannend.

In de sensorische integratietherapie of senso-motorische therapie wordt de verzwaringsdeken als ondersteuning ingezet.

 

Hoe kies ik het gewicht en de afmeting van de verzwaringsdeken? 

Welke deken het beste bij je past, blijkt erg persoonsafhankelijk. De een heeft genoeg aan middelmatige druk, terwijl de ander een zwaarder gewicht nodig heeft om dezelfde effecten te bereiken. Het uitgangspunt is 10% tot maximaal 25% van het lichaamsgewicht. Hierbij gaat het dan wel over het gewicht van dat deel van de deken dat op je lichaam drukt. Dus ook met de afmeting van de deken moet je rekening houden. Bij een kind van 1,25 meter dat onder een deken van 140x200cm ligt, drukt het gewicht van de deken grotendeels op het matras. Er geldt daarom dat hoe groter de afmeting is, hoe hoger het gewicht van de deken moet zijn.

Het meest gangbare model in ons assortiment is de verzwaringsdeken senior light (eventueel deelbaar). Deze deken heeft een afmeting van 140x200cm en een gewicht van 10kg. Veel kinderen, maar ook volwassenen, die het lastig vinden het juiste gewicht te bepalen, starten met deze senior light deken. In de meeste gevallen hoeft er dan niet meer geruild te worden. Is dit toch nodig, dan kan je nog kiezen uit zowel een zwaardere als een lichtere deken. 

 

Gebruik ik de deken over een dekbed heen of direct op mijn lichaam? 

Dit ligt helemaal aan je persoonlijke voorkeuren. De een vindt het prettig de verzwaringsdeken direct op de huid te voelen, terwijl de ander er liever een dekbed tussen gebruikt. Voor het effect maakt het geen verschil. Het gewicht van de deken drukt gewoon door het dekbed heen. Omdat het gewicht gelijkmatig over de verzwaringsdeken is verdeeld, is de drukverdeling altijd optimaal.

Het granulaat waarmee de dekens zijn gevuld, voelt vooral in het begin koel aan. Met name in de winter vinden veel gebruikers het daarom prettiger de deken over het dekbed te leggen.

 

Hoe warm is een verzwaringsdeken?

De vulling van de verzwaringsdeken houdt geen warmte vast zoals een dekbed dat doet. Het granulaat is van nature koel en neemt langzaam je lichaamstemperatuur aan. De dekens zijn gemaakt van kwaliteitsstof met een hoog katoengehalte, waardoor de deken ademt en ook gerust in de zomer kan worden gebruikt zonder gevaar voor oververhitting.

 

Kan de verzwaringsdeken worden gewassen?  

Alle verzwaringsdekens worden gevuld met kunststof granulaat. Hierdoor zijn de dekens wasbaar. Dit mag zelfs in de wasmachine op een temperatuur van maximaal 40 graden. Gebruik niet te veel wasmiddel en liever geen wasverzachter. Let er wel op dat je wasmachine het gewicht van de deken aan kan. Een alternatief is een wasmachine met hoge laadcapaciteit bij bijvoorbeeld een tankstation of wasserette te gebruiken.

De verzwaringsdekens mogen niet in de droger. Gelukkig neemt het kunststof granulaat geen vocht op, waardoor de deken in de meeste gevallen ’s avonds weer droog is, wanneer deze ’s ochtends vroeg is gewassen.

 

Kan ik een deken met afwijkende afmetingen of gewicht bestellen? 

Ja, dat kan zeker! Laat ons weten wat je wensen zijn via info@denaaitafel.nl.

 

Kan ik beter een verzwaringsdeken kopen of huren?

Dat hangt af van hoe lang je de verzwaringsdeken wil uitproberen en hoe veel je ineens te besteden hebt. Als je een deken koopt, betaal je ineens het gehele aankoopbedrag en mag je de deken twee weken uitproberen. Binnen deze periode mag je de deken omruilen voor een ander formaat en/of gewicht, of eventueel van je aankoop afzien. 

Wil je de deken voor een langere periode uitproberen? Dan is huren een betere optie. De minimale huurperiode is twee maanden. Aan het begin van de huur betaal je de eerste twee maanden huur en de borg. Tijdens de gehele huurperiode mag je deken zo vaak als je wilt omruilen voor een ander formaat en/of gewicht.

Let wel dat het overnamebedrag bij huur hoger is dan het aankoopbedrag bij het kopen van een verzwaringsdeken.

 

Hoe werkt het voor twee weken uitproberen van de deken?

Zoals eerder aangegeven is het kiezen van het juiste formaat en gewicht verzwaringsdeken soms een hele zoektocht. Van te voren is meestal lastig in te schatten welke verzwaringsdeken het beste effect heeft in jouw situatie. Daarom mag je bij aankoop van een verzwaringsdeken in onze webshop deze de eerste twee weken omruilen voor een ander formaat of gewicht. Het is ook mogelijk om binnen deze twee weken van je aankoop af te zien. In dat geval storten wij het aankoopbedrag weer terug op je bankrekening.

Bedenk wel dat je dit binnen de twee weken bedenktijd per e-mail aan ons moet doorgeven. En vergeet vooral niet een briefje met je naam in de doos te doen, zodat voor ons duidelijk is van wie de deken afkomstig is. Een deken moet altijd naar ons adres worden geretourneerd en niet bijvoorbeeld naar een PostNL of DHL-servicepunt. Het is verstandig het verzendbewijs met track&trace van de retourzending te bewaren.

Het recht om de deken binnen twee weken om te ruilen voor een ander gewicht of te retourneren geldt alleen als je de deken via onze webshop aanschaft en niet bij huren of een deken op-maat.

 

Hoe lang duurt het voordat mijn deken binnen is? 

We proberen je bestelde verzwaringsdeken zo snel mogelijk aan je te versturen. De levertijd is meestal 2 à 3 werkdagen.

 

Hoeveel bedragen de verzendkosten?

Wij sturen de verzwaringsdeken gratis naar je toe, als dit naar een adres in Nederland is. Je betaalt dus geen verzendkosten binnen Nederland. Woon je in België, dan berekenen we €8,99 verzendkosten.

Wanneer je de deken wilt omruilen, brengen we de verzendkosten van het toesturen van de nieuwe deken wel in rekening.

 

Kan ik een deken met een leuke print voor mijn kind gebruiken? 

Naast het uitgangspunt voor het gewicht en het formaat is het belangrijk je te realiseren dat het effect van de verzwaringsdeken groter is wanneer je kind zich goed kan ontspannen en niet wordt afgeleid door bijvoorbeeld een drukke print op de stof van de verzwaringsdeken. Uiteindelijk is het effect dat de deken op je kind heeft belangrijker dan hoe gezellig de deken eruit ziet.

Daarnaast adviseren we de deken in een hoes zoals bijvoorbeeld een dekbedovertrek te gebruiken. Dit voorkomt dat de deken te vaak gewassen moet worden en daardoor harder slijt dan nodig is. Eventueel kun je een overtrek kiezen met een door je kind uitgekozen print of dessin.

Standaard maken we alle dekens in de kleur zwart. Dit is een neutrale kleur, die erg praktisch is in verband met eventuele vlekken. Het is mogelijk de deken te laten uitvoeren in een andere effen kleur. Laat ons weten wat je wensen zijn via info@denaaitafel.nl.