Alles over naaimachinenaalden

online naailes

Hallo naaisters,

In de blog van deze week alles over naaimachinenaalden. 

Veel naaisters weten niet hoe ze het juiste type en maat naald moeten kiezen. Het is erg belangrijk om de juiste naald bij het type stof en draad te gebruiken.

De meesten gebruiken de naald waarmee de naaimachine werd geleverd totdat deze breekt. Naaimachinenaalden zijn niet onverwoestbaar, ze gaan niet voor altijd mee. Door het vele gebruik wordt de punt bot en de schacht kan buigen door het naaien over spelden. De algemene regel is dat je de naald moet vervangen na 8 uur naaien en bij ieder begin van een nieuw project. Elke keer als je stof of garen koopt, zou je je moeten afvragen welk type naald je je het best kunt gebruiken.

Wat moet je weten?

Kies de maat van de naald op basis van zowel het type en het gewicht van het garen dat je gaat gebruiken als de type stof dat je gaat naaien. Het doel is om de naald zo gemakkelijk mogelijk door de stof te laten gaan, zonder dat daarbij de vezels van de stof worden beschadigd. Ook wil je niet dat de naald te grote gaten in de stof maakt. Het garen moet soepel door de stof worden geleid, zonder dat de naald de draad beschadigd tijdens het naaien.

 

Op ieder doosje naalden staat de maat van de naald. Deze maat kan variëren van 8/60 (de kleinste maat) tot 20/120 (de grootste maat). Dit getal helpt je bij het bepalen welke maat het meest geschikt is voor de stof, het garen en het type naaiwerk dat je gaat doen.

 

In het algemeen geldt hoe fijner het garen en de stof hoe kleiner de maat naald je neemt.

 

Op het doosje staat ook altijd de naam van de naald. Bijvoorbeeld "universeel", "quilt", "microtex", "jersey", "jeans" enzovoort. Elk type naald is speciaal ontwikkeld voor een specifieke taak.

Assortiment naaimachinenaalden

Universele naald

Dit is een alleskunner. Je gebruikt deze naald voor verschillende naaiwerken. Je naait er mee door alle makkelijk geweven en gebreide stoffen.

Jersey of ballpoint naald

Deze naald is speciaal gemaakt voor het naaien van gebreide stoffen, zoals tricot en jersey. De punt van de naald is afgerond, zodat deze niet de vezels van gebreide stoffen beschadigd. Kies de maat van de jersey naald op basis van de dikte van het garen.

Denim of jeans naald

Door dicht geweven stoffen als denim of jeans naait de jeansnaald het makkelijkst. Maar voor imitatieleer is deze naald ook een goede keuze. De naald is sterk en scherp. Kies de maat van de naald op basis van de dikte van het garen.

Naald met dubbel oog

Gebruikt voor borduren of doorstikken met decoratief garen. De naald heeft twee ogen net boven elkaar. Er kunnen twee verschillende draden doorheen worden geregen. Zo krijg je een creatief effect.

Tweelingnaald

Eigenlijk zijn het twee naalden die bovenaan bij elkaar komen, zodat je ze als één naald in de naaimachine kunt plaatsen. Je gebruikt deze naald als je tegelijkertijd twee stiksels naast elkaar wil naaien. Je hebt hierbij dus twee klosjes garen nodig.

Rijg de draden elk aan één kant van de spanningsschijf en elk door één van de naalden. Je hebt maar een spoeldraad nodig.

Er zijn verschillende typen tweelingnaalden: universeel, jeans, borduur, stretch en jersey. Op het doosje staan twee verschillende maten. De ene maat van de naalden weer en de andere staat voor de afstand tussen de naalden. De afstand kan variëren van 2 tot 6 mm.

Borduurnaald

Speciaal voor borduren op de naaimachine. De naald heeft een groot oog en beschermt zo het kwetsbare borduurgaren.

Ledernaald

Deze naald heeft een speciale scherpe punt die door leder en zware niet geweven synthetische stoffen.

Microtex naald

De microtex naald is dun en heeft een schacht die erg rechte steken maakt. Deze naald is speciaal ontwikkeld voor kwetsbare dunne stoffen. De punt is extra scherp. Omdat de naald erg dun is, breekt deze wel sneller en zal eerder moeten worden vervangen.

Quilt naald

De quilt naald is speciaal voor quilten met de naaimachine. De naald gaat gemakkelijk door veel lagen stof en zorgt voor gelijkmatige steken.

Stretch naald

Deze naald is voor synthetische stretch stoffen anders dan jersey of tricot. De naald heeft een medium ballpoint punt.

Topstitch naald

Heeft een extra groot oog en een bredere groef waardoor dikker doorstikgaren past.

EL naalden

De EL-naald is een universele naald, maar dan iets langer. Je gebruikt de naald in coverlockmachines. Doordat de naald wat langer is, pakt de coverlockmachine de draad beter, zodat je minder snel last hebt van steken overslaan.

Tot slot nog enkele tips:

Markeren naalden

Stretch- of andere naalden waar geen herkenningsteken op staat, worden herkenbaar door een tipje nagellak op de naald te geven. Bijvoorbeeld rood voor stretch, blauw voor jeans, etc.

 

Scherp houden

Naalden kunnen na verloop van tijd bot worden. "Slijp" de naald door in fijn schuurpapier te stikken (voetje omhoog houden of even verwijderen). Dit houdt de naald (langer) scherp.

 

Vervangen

Ondanks het slijpen van naalden blijft het belangrijk om regelmatig de naald te vervangen.

 

Naald wisselen

Leg een stukje papier over het steekplaatje heen. Mocht de naald vallen, dan verdwijnt deze in ieder geval niet in de naaimachine.

 

Ik stel het op prijs als je me laat weten wat je van deze naaiblog vindt. Je kunt je vragen, aanvullingen of opmerkingen hieronder kwijt. Je kunt ook via het formulier met mij contact leggen.

Nieuwe naaitips direct in je mailbox

* indicates required

Assortiment naaimachinenaalden

Reactie schrijven

Commentaren: 70
  • #1

    lies (woensdag, 23 april 2014 19:51)

    super leuk ik naai zins kort en wis niet hoe het zat met de naalden nu wel ik heb het ook nog een keer op geschreven zodat ik gewoon bij de naaimachine kan blijven zitten bedankt voor de goeie uitleg

  • #2

    Marleen @De Naaitafel (vrijdag, 09 mei 2014 01:21)

    Beste Lies,
    Graag gedaan!

  • #3

    Saskia Janssen (woensdag, 05 november 2014)

    Eindelijk denk ik te weten wat het verschil is tussen een jersey- en een stretchnaald. Heb ik het goed begrepen dat de jersey- of ballpointnaald voor gebreide stretch stoffen wordt gebruikt en de stretchnaald voor geweven stretch stoffen zoals bv katoen-polyester stretch?
    Ik ga nog even verder neuzen op je blog!

  • #4

    Marlène (dinsdag, 19 mei 2015 15:03)

    Bedankt voor de uitgebreide info over naainaalden.
    Weer wat opgestoken!

  • #5

    Alja (dinsdag, 22 september 2015 11:02)

    Welke naald kan ik het beste gebruiken voor gevoerde softshell.

  • #6

    mathijs (dinsdag, 01 maart 2016 17:05)

    Weet iemand welk type naald gebruikt wordt in een oude pfaff 335, om dik (tot 6mm) leer mee te stikken?
    De oude naald die bij de machine zat is afgebroken net boven het oogje en de schacht is rond. Dat is alles wat ik weet.........

  • #7

    Carla (donderdag, 03 maart 2016 20:34)

    Hallo, handige en leuke website, bedankt !
    Ik heb nog een tip over naalden: ik vergeet altijd als ik de naaimachine een tijdje niet heb gebruikt wat voor een naald er in mijn machine zit. Als ik dan een nieuwe naald in de machine moet doen voor een nieuw werkje weet ik niet meer in welk doosje en op welke maat ik de naald moet opbergen. Het is zo'n gedoe met een vergrootglas om te kijken wat erop staat... Om dit te voorkomen doe ik simpelweg een stukje van een tandenstoker op de plaats van de laatstgebruikte naald in het doosje, dan weet ik precies waar de naald terugmoet !

  • #8

    Marleen @De Naaitafel (donderdag, 03 maart 2016 21:11)

    Hoi Carla, wat een supergoede tip! Heb ook altijd dit probleem. Ga dit dan ook zeker uitproberen!

  • #9

    Debora (zondag, 06 maart 2016 17:16)

    Beste Marleen,
    Ik las net te laat je tip over het vervangen van de naald en er dan een stukje papier onder leggen. De afgebroken naald is in de machine gevallen. Ik heb het plaatje open geschroefd maar ik kan de naald niet in de machine vinden/ zien. Is dat erg? Ik heb er inmiddels een nieuwe naald ingezet en hij naait weer.
    groetjes Debora

  • #10

    Marleen @De Naaitafel (maandag, 07 maart 2016 15:53)

    Beste Debora,
    Als je al weer hebt genaaid en dat goed gaat, zou ik het verder zo nu even laten. Als je je machine dan wegbrengt voor een onderhoudsbeurt zou ik het wel melden, zodat ze het stuk naald dan wel kunnen verwijderen.

  • #11

    Monique (donderdag, 24 maart 2016 15:21)

    hoi,

    Geweldige uitleg!!
    Alleen heb nu zelf 1 vraagje, ik heb net spullen voor een patroon (50's off shoulder top) en deze maak ik met tricot, is dit ook goed te naaien met een universele naald?? Anders ga ik op zoek naar een jersey naald.

    Dankjewel!

  • #12

    Marleen @De Naaitafel (donderdag, 24 maart 2016 15:23)

    Beste Monique,
    Je kunt tricot met een universele naald naaien, maar je loopt dan het risico dat er kleine gaatjes in de stof komen, omdat tricot een gebreide stof is. Het gebruik van een jersey naald voorkomt dit door de ballpoint punt.

  • #13

    Willemien (donderdag, 06 oktober 2016 12:41)

    Beste Marleen,
    In mijn naaidoos zitten naainaalden in doosjes waarop staat: Flachkolben, talon plat, flat shank, cabo chato. Waar zijn deze naalden voor?

  • #14

    @Marleen (maandag, 17 oktober 2016 14:57)

    Hoi Willemien,
    talon plat = microtex
    flat shank = het deel van de naald die in de machine gaat, heeft een platte zijde; dan is de naald dus geschikt voor in een huishoud naaimachine (geen industriële naaimachine)
    cabo chato = spaans voor flat shank; dus naald is voor gebruik in huishoud naaimachine
    flachkolben = duits voor flat shank; dus ook naald voor gebruik in huishoud naaimachine

  • #15

    Bernadette (dinsdag, 15 november 2016 19:57)

    Toch even een moeilijke beslissing: Ik wil een jurk innemen van imitatieleer, zeer soepel met zachte achterkant. Neem ik een leernaald (niet te dik) of een jeansnaald?

  • #16

    @Marleen (woensdag, 16 november 2016 00:16)

    Beste Bernadette,
    Dat is inderdaad een lastige. Beide naalden zouden goed kunnen werken bij deze stof. Ik zou op een reststukje van de stof beide naalden even uittesten. Dan weet je zeker welkebet mooiste resultaat geeft.
    Laat je nog even weten welke naald het uiteindelijk is geworden?

  • #17

    Rosa (donderdag, 25 mei 2017 16:43)

    Bedankt voor je heldere uitleg! Helaas las ik je tip van het papiertje bij het verwisselen van de naald te laat. Hij is in de machine gevallen. Weet je hoe ik de naald er weer uit kan krijgen? Het gaat niet om een klein stukje, maar om 3/4 naald (de bovenkant). Ik heb de naaimachine tweedehands gekocht met een gebroken naald erin en met m'n eerste actie valt de naald erin!

  • #18

    nora (maandag, 18 september 2017 12:09)

    Ik heb een vervolgvraag over advies dat ik van diverse kanten heb gekregen. Ze zeiden dat als ik iets stroefs naai (zoals soepel, dun zeemleer), en de (extra stevige) onderdraad pakt niet, dat dit te verhelpen zou zijn met een stretchnaald. Dit advies kreeg ik van 2 winkels, maar ik zou zo graag weten wat die stretchnaald nou precies voor verschil maakt. Snap jij dat? Een derde winkel vond juist dat ik het spoelhuis lichter af moest stellen zodat de stevige onderdraad minder weerstand kreeg. Het gaat om zolen voor sloffen die ik aan het naaien ben; de sloffen zelf worden van wol gehaakt, en ik wil de onderkant slijtvaster maken met een zool. Ik maak zowel een paar met dun zeemleer als een paar met wat dikker leer om te kijken wat beter werkt, en ik wil niet na iedere mislukte proef naar een (web)winkel snellen voor andere naalden en ander garen...

    Ik heb momenteel alleen 2 stretchnaalden maat 80 in huis, dus ik weet niet zeker of die passend zijn voor "extra stevig" garen. Ik ga wel wat proefjes maken, maar een toelichting helpt me om zelf een passende keus te maken...

  • #19

    Rit (woensdag, 03 januari 2018 14:16)

    Ik ontdek nu pas jou blog ,ik heb zelf ook al wat genaaid in het verleden ,ik wens je proficiat voor de helderheid van uitleggen en voor al je tips ,ze zijn heel goed te gebruiken ,dankje wel!!!

  • #20

    Carine (vrijdag, 05 januari 2018 15:41)

    Super goede uitleg!
    Dat verdient een dikke pluim!

  • #21

    Simone (zondag, 07 januari 2018 01:18)

    Super uitleg... Ik naai al heel wat jaartjes... ik ben nu bezig voor een carnavalsgroep maar heb botte kopspelden er tussen zitten. Weet iemand hoe je die weer scherp krijgt?

  • #22

    Ali Katuin (maandag, 24 december 2018 23:08)

    Zeer interessant,naai al jaren,maar goede tips.dankje

  • #23

    C.LAHAYE (zondag, 10 maart 2019 16:10)

    Ik heb een vraagje: ik heb ook wat naalden die door de tijd door elkaar zijn geraakt. Zo vind ik er met een kleurtje op en als je dan de verpakking nog hebt staat er uitleg voor de kleurtjes.
    Maar anders is het wel moeilijk. Ik zie soms dat er op de stretchnaalden een gekleurd randje staat. Is dat altijd zo. Ik vind zo moeilijk een houvast. Zo heb ik ook een babylock coverlock, daar moet je de naalden niet veranderen, of je nu in stretchstof naait of in strakke katoen, hoe kan dat dan als het zo belangrijk is om met de juiste naalden te naaien. ? Dank u

  • #24

    omanel (donderdag, 20 juni 2019 19:48)

    super handig bedankt voor t delen

  • #25

    Lydia (maandag, 30 maart 2020 14:26)

    Interessante mail
    Weer een heleboel geleerd over naalden
    ��

  • #26

    MJ KLERKX (maandag, 08 juni 2020 12:53)

    Beste
    Ik heb nog een Borletti naaimachine (van mijn overleden schoonmama) maar de handleiding ontbreekt. Bij het stikken springt de bovendraad er steeds uit sinds ik de naald heb moeten vervangen. Kan iemand mij goede tips geven?
    Hartelijk dank!

  • #27

    Monique van den Berg (maandag, 21 september 2020 11:05)

    Goeie tips voor naaisters! Jammer dat er geen foto’s van de maalden bij staan. Ik heb naalden in Chinese verpakking en kan dus niet zien wat voor naalden het zijn.

  • #28

    E.Rebo (maandag, 05 april 2021 12:54)

    Bedankt voor jullie info, duidelijk verteld hoe een naald er uitziet!

  • #29

    Christiane Lehouck (dinsdag, 13 april 2021 22:28)

    Het blog is heel leerzaam heel erg bedankt

  • #30

    Janny (zaterdag, 17 april 2021 18:39)

    Ik naai mijn stof en het pakt niet. Het naait niet. Maar wel op katoen. Zit er dan een verkeerde naald er in?

  • #31

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:24)

    1

  • #32

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:25)

    1

  • #33

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:26)

    1

  • #34

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:27)

    1

  • #35

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:27)

    1

  • #36

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:28)

    1

  • #37

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:28)

    if(now()=sysdate(),sleep(15),0)

  • #38

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:29)

    -1); waitfor delay '0:0:15' --

  • #39

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:29)

    -5) OR 996=(SELECT 996 FROM PG_SLEEP(15))--

  • #40

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:30)

    EguSl1fp')) OR 259=(SELECT 259 FROM PG_SLEEP(15))--

  • #41

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:30)

    1

  • #42

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:31)

    1

  • #43

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:32)

    1

  • #44

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:32)

    1

  • #45

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:33)

    1

  • #46

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:33)

    1

  • #47

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:34)

    1

  • #48

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:34)

    1

  • #49

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:36)

    1

  • #50

    0"XOR(if(now()=sysdate(),sleep(15),0))XOR"Z (zaterdag, 13 augustus 2022 18:37)

    1

  • #51

    LfVf2H50' OR 408=(SELECT 408 FROM PG_SLEEP(15))-- (zaterdag, 13 augustus 2022 18:37)

    1

  • #52

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:38)

    1

  • #53

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:38)

    1

  • #54

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:39)

    1

  • #55

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:40)

    1

  • #56

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:40)

    1

  • #57

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:41)

    1

  • #58

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:41)

    1

  • #59

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:42)

    1

  • #60

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:42)

    1

  • #61

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:43)

    1

  • #62

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:43)

    1

  • #63

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:44)

    1

  • #64

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:45)

    1

  • #65

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 18:45)

    1

  • #66

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:19)

    1

  • #67

    Farhad (woensdag, 11 januari 2023 20:42)

    heel handige informatie. bedankt

  • #68

    Swerts Els (donderdag, 23 februari 2023 23:14)

    Allemaal goede weetjes. Kijk er graag naar om ze nadien toe te passen.

  • #69

    ann (zondag, 30 juli 2023 12:28)

    ik wist niet dat er zoveel verschillende naalden waren. ben gelijk goed ingelicht hierbij. dank je wel . heb naar verschillende vragen gekeken en zag dat er goede antwoorden werden gegeven.
    hoop dat ik met mijn vragen als die er komen ook geholpen kan worden dank je wel .

  • #70

    G (vrijdag, 19 april 2024 13:32)

    Mevrouw waar staan de antwoorden van álle vragen?�Dit zou wel makkelijk zijn toch?