10 tips om sneller te naaien

Naaien is leuk, naaien is hip! Maar eerlijk? Sommige klusjes zijn tijdrovend en niet alles is even leuk om te doen. Gelukkig zijn er veel dingen die een stuk sneller kunnen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Het klinkt zo simpel, maar is o zo waar. Zorg dat alles is voorbereid, voordat je begint. Heb je alle benodigde materialen bij de hand (ritsen, draad, knopen, enz.)? Is je stof gewassen, heb je de juiste versteviging en voering in huis? Is je strijkijzer al aan het opwarmen?

2. Snij in plaats van knip

Investeer in rolmes en snijmat. Knippen is onnauwkeuriger, kost veel meer tijd en geeft een minder mooi resultaat. 

Het kost je in het begin wel wat oefening bij rondingen. Maar bij de rechte stukken kun je een lineaal gebruiken. Let wel op dat je dan een metalen lineaal gebruikt. Van een kunststof lineaal snij je zo telkens een beetje af.

3. Knipjes in plaats van lussen of tekenen

Lussen... Pfff, ik vind dat het minst leuke aan naaien. Als het even kan, lus ik dan ook niet, maar geef ik patroontekens aan met behulp van een klein knipje in de naadtoeslag. Niet te ver naar de patroonlijn zelf doorknippen natuurlijk. 

4. Niet meer spelden

Toen ik vroeger leerde naaien, leerde ik om veel spelden te gebruiken. Door de jaren heen heb ik me aangeleerd om steeds minder spelden te gebruiken. Als je te veel spelden gebruikt, kan het ook zijn dat de stof te veel verschuift omdat deze om de spelden heen moet.

Gebruik je linkerhand om de stof op de naaimachine te houden en te sturen. In je rechterhand hou je de uiteinden van de naad stevig op elkaar. Let op dat je niet aan de stof gaat trekken, zodat de naaimachine de stof op haar eigen tempo door kan voeren.

Als je dit vaak oefent, word je er steeds handiger in en zul je zien dat je de spelden steeds vaker zal laten staan.

5. Continu-naaien

Deze methode wordt door professionals toegepast. Zorg dat je zoveel mogelijk naden in één keer kan gaan naaien. Je naait dan alles achter elkaar door tot alle naden zijn gedaan. Je knipt de draden ook allemaal in één keer door. Bespaart ontzettend veel tijd.

6. Smallere naadtoeslag

Meestal wordt aangeraden om een naadtoeslag van 1,5 of 2 cm te gebruiken. Maar als je de naadtoeslag op 1 cm houdt, heb je veel minder onnodige bulk. Dit is erg handig bij bijvoorbeeld naden met rondingen erin of kragen en taillebanden. Ook wordt het inzetten van mouwen een stuk makkelijker.

7. Vouw je stof met de goede kanten alvast op elkaar

Meestal zit de stof op de rol met de verkeerde kanten op elkaar gevouwen. Handig in de winkel, want je kunt meteen zien welke stof er op de rol zit.

Maar bij het maken van een kledingstuk, naai je altijd de stof met de goede kanten op elkaar. Het levert daarom behoorlijk wat tijdswinst op als je, voordat je het patroon op de stof legt en gaat knippen, je alvast de stof met de goede kanten op elkaar vouwt.

8. Leg gewichten op de patroondelen

Bij het leggen van de patroondelen op de stof, kun je het papier op de stof vastspelden voordat je gaat knippen. Het is veel sneller als je dit niet doet, maar gewichten op het patroonpapier legt. Er zijn hiervoor speciale gewichten te koop, maar je kunt ook zelf zakjes naaien gevuld met bijvoorbeeld spliterwten, steentjes of knikkers. Ik gebruik zelf gewichten die ze onderin gordijnen naaien. Die heb je in verschillende groottes.

9. Pedaal tegen het metaal

Duw je "pedaal tegen het metaal" wanneer je naait. Met andere woorden, laat de naaimachine snel naaien. Zeker wanneer je veel lange, rechte naden moet naaien. Neem wel je tijd voor bochten en hoeken.

10. Oefening baart kunst

En als laatste tip: oefenen, oefenen en nog meer oefenen. 

Hoe vaker je iets doet, hoe beter en hoe sneller je erin wordt (geldt natuurlijk voor alles en niet alleen voor naaien). Don't give up!

Heb heb jij misschien nog goede tips om sneller te naaien? Ik zou het heel erg leuk vinden als jij ze hieronder met ons deelt! Alvast bedankt en "happy sewing"!

Reactie schrijven

Commentaren: 34
  • #1

    Annette (dinsdag, 21 juli 2015 08:43)

    Veel waarheid en veel handige tips , proficiat dikke pluim met je site .

  • #2

    Marli (dinsdag, 21 juli 2015 09:29)

    Wat mij tijd scheelt is het overtrekken van het patroon met uitwasbare stift op enkele stof. De tekens zet ik ook met stift. Dan knippen (idd 1cm) en meteen aan elkaar spelden. Vooral als het een patroon met vele stukjes is. Dan zit je later niet zo te puzzelen. Had vandeweek een jurkje met verschillende stofjes op voor- en achterpand. Die speld ik dan helemaal in elkaar incl. schoudernaden. Locken, mouwen erin (vaak ook maar 1 speldje op schoudernaad) en dan de mouw- en zijnaden.
    Afwerking kost me vaak het meeste tijd.
    Ik naai veel tricot trouwens.

  • #3

    Saskia Elshoff (dinsdag, 06 oktober 2015 17:25)

    Zijn er ook beginnerstips ed voor een overlockmachine?

  • #4

    Desiree Barhorst-Weller (zondag, 13 maart 2016 19:59)

    Als liniaal kun je ook een lange quiltliniaal gebruiken. Die zijn dikker dan gewone linialen en kun je dus niet zomaar kapotsnijden. Ook is het beter voor je rolmesje dan een metalen liniaal. Als je per ongeluk in een metalen liniaal snijd (wat met een quiltliniaal al zowat niet kan) wordt je mesje een stuk sneller bot. Een quiltliniaal is van kunststof gemaakt en dus een stuk vriendelijker voor je rolmesje (mocht je er toch een keer in snijden).

  • #5

    Marleen @De Naaitafel (zondag, 13 maart 2016 22:46)

    Bedankt voor de tips! :-)

  • #6

    jac (maandag, 21 maart 2016 22:07)

    moet nog beginnen

  • #7

    Riny (woensdag, 08 maart 2017 20:02)

    Wat heel gemakkelijk is patroon overnemen
    Je gaat naar axion koopt daar van die puinzakken door knippen natuurlijk geweldig je ziet precies alle lijntjes en je hebt een mooi stevig patroon

  • #8

    omar (donderdag, 12 oktober 2017 16:18)

    hoe naai zonder naai machine

  • #9

    esthe (dinsdag, 17 april 2018 21:12)

    als je dingen naait gaat het ook om dat dingen mooi in elkaar zitten. dat mensen niet kunnen zien dat je het zelf genaaid hebt. dus ik sla alles door en gebruik wel wat meer naalden. zodat alles netter is. en de beide zijden gelijk. vooral belangrijk bij kragen. en uithalen is altijd meer werk

  • #10

    Trees (maandag, 30 april 2018 09:05)

    Starterstips:
    1. Koop een goede naaimachine, beter een kwaliteits 2e hands merkmachine bv. Bernina, Elna, dan een goekoop prutmerk.
    2. Begin niet met stretchstoffen zoals tricot, joggingstof of stevige jeans. Gewoon beginnen met een katoenen stofje, klein motiefje zodat je een onregelmatig stiksel niet direct ziet.
    3. Begin met het maken van een pyjama oid. of gebruik een uit elkaar kledingstuk als patroon. Maak foto's op je mobiel hie het in elkaar zat.
    4. Tussen door naden plat of open strijken.
    5. Zo snel mogelijk schuin of ronde patroonlijnen, zoals hals en armsgaten afwerken. Dit omdat de stof erg snel uitrekt of vervormd. Je kunt deze lijnen ook eerst een grof stiksel geven op ong 1 cm. afstand.
    6. Gebruik de juiste naalden en naaivoetjes.
    7. Vind je het leuk? Koop zo snel mogelijk een overlockmachine. Ik heb nog steeds mijn eerste naaimachine Bernina uit 1982, een topper, maar ondertussen wel mijn 2e lockmachine. Ik heb geen ervaring met de aanbiedingen van een grote supermarktketen, maar zou deze zeker kopen als ik weer een nieuwe nodig heb.

  • #11

    wilma (zondag, 09 juni 2019 16:43)

    ik gebruik al mijn hele leven lang het carbonpapier van burda je patroon staat super snel op je stof met een radeerwieltje

  • #12

    Annemie Dewelter (woensdag, 12 februari 2020 20:51)

    Persoonlijk heb ik een grote maat, en ik naai nogal wat kleren zelf, en heb ondertussen ondervonden, een t-shirt dat versleten is dat ik gekocht heb snij ik open , en ik vind dat het veel beter past, als patroon, dan een patroon dat ik koop,
    Sommige patronen, zijn even breed als hoog, en zeker ook voor kinderen, ze hebben meestal een barslechte snit

  • #13

    Els (woensdag, 12 augustus 2020 16:19)

    Bij punt 3: i.p.v. knipjes gebruik ik kleine veiligheid-speldjes. De allerkleinste maat, of de speldjes die vaak aan kledingmakers zitten. Werkt super handig!

  • #14

    José (vrijdag, 02 april 2021 00:14)

    Ik leg patroonpapier onder m’n patroon en radeer het patroon. Dan gebruik ik kalkeerpapier van Burda en leg dat tussen de stof. Dan radeer ik langs het patroon. Zo kun je precies werken en hoef je niet door te slaan.

  • #15

    Jose (zaterdag, 08 mei 2021 16:19)

    Ik gebruik vaak klemmetjes ipv spelden. Bij het overnemen van een patroon: papier op een deken of karton leggen, patroon erop en dan door-raderen. Zo zie je goed welke lijn je moet hebben.

  • #16

    Jannie Jagersma (maandag, 13 september 2021 15:00)

    Ik gebruik wel spelden maar ik steek ze anders in de stof
    niet met de stof mee maar de speld van onder naar boven dan kan je over de spelden
    heen naaien dan verschuift het niet geleerd op de naai les.

  • #17

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:05)

    1

  • #18

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:11)

    1

  • #19

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022)

    1

  • #20

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:12)

    1

  • #21

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:13)

    1

  • #22

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:13)

    1

  • #23

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:14)

    VPKHTFsB

  • #24

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:14)

    (select(0)from(select(sleep(15)))v)/*'+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+'"+(select(0)from(select(sleep(15)))v)+"*/

  • #25

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:15)

    -5 OR 308=(SELECT 308 FROM PG_SLEEP(15))--

  • #26

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:15)

    KLe04VNo')) OR 408=(SELECT 408 FROM PG_SLEEP(15))--

  • #27

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:16)

    1

  • #28

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:16)

    1

  • #29

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:17)

    1

  • #30

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:17)

    1

  • #31

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:18)

    1

  • #32

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:19)

    1

  • #33

    tsSLAueP (zaterdag, 13 augustus 2022 19:19)

    1

  • #34

    Jacqueline Lintermans (zondag, 05 mei 2024 16:38)

    Fanastische tips